Върховният законодателен орган на Иран иска да преследва организаторите на празненство

...
Върховният законодателен орган на Иран иска да преследва организаторите на празненство
Коментари Харесай

Без песни и танци на иранския ден на жената

Върховният законодателен орган на Иран желае да преследва уредниците на празненство от кметството на Техеран за деня на жените в Иран , заяви организация ИСНА, представена от Агенция Франс Прес.
 
Видеоклип от събитието във вторник, по време на който млади девойки танцуваха пред смесена публика в иранската столица, беше необятно публикувана в обществените медийни мрежи и подложен на критика от консерваторите, напомня БГНЕС. В кадър се виждат група от девойки, облечени в тесни дънки и самобитни кабаретни костюми, изпълняваща хореографски танц на музиката на обичаен оркестър и хор, формиран най-вече от дами.

Сред мъжете, участващи в събитието, доминирано основно от дами, носещи обхващащите цялото тяло черни чадори, беше кметът на реформистите в Техеран Мохамад Али Наджафи.
 
Според ИСНА иранският основен прокурор Мохамед Джафар Монтазери счита, че събитието включва  " дейности против публичния морал " и ислямската традиция. Той подреди на прокурора на Техеран " бързо да прегледа въпроса и да стартира правосъдно произвеждане против виновните ".Ислямското право в Иран не разрешава танци. По същия метод на дамите е неразрешено да пеят пред мъже, в случай че гласовете им не са съчетани с мъжки гласове.
 
Наджафи се опита в сряда да обезоръжи критиците с разпореждане, в което се упорства, че ислямските обичаи са били зачетени на церемониите, проведени от кметството. Той също по този начин сподели, че човек може да има " рецензии " за тази част от церемонията, само че че не трябва да се слага под въпрос като цяло случилото се.
 
Организаторът на тържеството Фатеме Ракели, съветничка на кмета по въпросите на дамите, съобщи, че не схваща критиците на тържеството с присъединяване на девойки на възраст под девет години.
 
Иран публично не отбелязва годишния интернационален ден на дамата , маркиран от Организация на обединените нации на 8 март. Страната чества своя ден на дамите на 9 март, отбелязвайки рождения ден на дъщерята на пророка Мохамед Фатима.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР